راه اندازی اولین سامانه دانشگاهی کشور جهت پایش خودکار و ثبت در سرور داده های هواشناسی در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

مطالعات دقیق شرایط آب و هوایی درکشاورزی نیازمند بررسی در مقیاس های بسیار خرد است. همچنین به علت تغییرات سریع واکنش محصولات کشاورزی به شرایط آب و هوایی باید متغیرهای هواشناسی در مقیاس های زمانی ساعتی و دقیقه ای اندازه گیری شوند. از طرفی با توجه اهمیت مسئله آموزش در دانشگاه، نیاز به آشنایی و کار با ابزارهای دستی موجود در ایستگاه های هواشناسی در کلاس استاندارد جهانی است.

در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری یک ایستگاه هواشناسی دستی در محل جنگل های داراب کلا نصب شده است. اما ایستگاه هواشناسی اصلی در محوطه دانشگاه مشتمل بر دو ایستگاه دستی برای امور آموزشی و ایستگاه خودکار برای امور پژوهشی می باشد. در ایستگاه هواشناسی خودکار، دیتالاگر ایستگاه بوسیله اتصال خودکار با رادیومودم، امکان اندازه گیری خودکار پارامترهای جوی شامل دما و رطوبت هوا، سرعت و جهت باد و بارندگی، هر 7 ثانیه و ثبت داده های 10 دقیقه ای در سرور اصلی دانشگاه فراهم شده است. همچنین با نصب نرم افزار تمام ایرانی AWS امکان مشاهده و کنترل و دستیابی به داده های ثبت شده و همچنین مشاهده وضعیت لحظه ای ایستگاه هواشناسی دانشگاه در هر نقطه از کره زمین (در صورت دسترسی به اینترنت) فراهم شده است. در کمال خوشوقتی این سامانه بدین شکل اولین ایستگاه هواشناسی در دانشگاه های کشور بوده که پایش و ثبت خوکار داده ها و کنترل وضعیت ایستگاه را فراهم می سازد. شایان ذکر است که در توسعه این ایستگاه، دیتالاگر موجود به همراه نرم افزار دریافت داده های اندازه گیری شده و کنترل وضعیت ایستگاه (AWS)، با افتخار تماما ایرانی بوده که توسط مهندسین و کارشناسان شرکت پرتونگار توسعه یافته است. شایان ذکر است که راه اندازی این مجموعه بدون همکاری مسئولان فنی اداره کل هواشناسی استان مازندران امکان پذیر نبوده و از زحمات ایشان صمیمانه قدردانی می شود.

برنامه های تکمیلی مدیریت ایستگاه هواشناسی دانشگاه:

  1. تکمیل سنسورهای ایستگاه خودکار تا حصول به یک ایستگاه هواشناسی کشاورزی کامل

با توجه به اهمیت داده های جوی در رشد محصولات زراعی، فاکتورهای متنوع اقلیمی باید اندازه گیری شود که تکمیل کامل این ایستگاه نیازمند نصب سنسورهای زیر است:

  • سنسورهای دما و رطوبت خاک در اعماق مختلف به منظور مدلسازی بیلان آب
  • سنسورهای اندازه گیری تابش ورودی از سمت خورشید و برگشتی از سطح زمین به منظور مدلسازی بیلان تابش
  • سنسورهای اندازه گیری گازهای گلخانه ای مانند CO2 ، CH4

  1. مانیتور کردن داده های ایستگاه در سطح دانشگاه

نمایش داده های هواشناسی به صورت ساعتی و روزانه در مانیتورهای اصلی در داخل و خارج دانشگاه واقع در میدان قلم و همچنین مانیتور ورودی دانشگاه به صورت عددی و نموداری اهمیت بسزایی در درک علم هواشناسی در سطح جامعه دارد. برای این منظور باید ساز و کاری توسعه داده شود که علاوه بر گزارش روزانه، گزارش های هفتگی، ماهانه و فصلی داده ها به صورتی نموداری و البته به طور خودکار نمایش داده شود.

  1. درج داده های هواشناسی در سایت دانشگاه به صورت بر خط

راه اندازی سایت برخط داده های هواشناسی ضمن ارائه مطالب مفید هواشناسی، به شناساندن بهتر دانشگاه علوم کشاورزی ساری در سطح استان و کشور کمک کرده و به پربار نمودن سایت دانشگاه و افزایش بازدید از آن منجر خواهد شد.